Nyheder
Støjvarsling
Publikationer
Ejere af boliger, der er omfattet af kompensationsbekendtgørelsens bilag 1 (rød zone) eller bilag 2 (gul zone), kan søge om kompensation for støjen fra F-35 fly.
F-35 har erstattet de gamle F-16-fly, og flystøjsberegninger fra foråret 2019 har vist, at støjen fra F-35 bliver større end fra de gamle fly.
Ejere af boligere, der er omfattet af kompensationsbekendtgørelsens bilag 1 (rød zone) eller bilag 2 (gul zone), kan derfor søge om kompensation for støjen. Du vil modtage kvittering fra Ejendomsstyrelsen, når din ansøgning er modtaget og registreret.
Kompensationsordningen har tre forskellige kompensationsmuligheder. For alle tre kompensationsmuligheder gælder det, at der skal ansøges om kompensation hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.
For at assistere borgerne med kompensationsordningen har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse oprettet et informationskontor i Vojens Lufthavn. Læs mere om F-35-kontoret.
Hvilke typer kompensation kan jeg ansøge om?
For at der kan søges kompensation, er det en forudsætning, at boligen er omfattet af kompensationsbekendtgørelsens bilag 1 (rød zone) eller bilag 2 (gul zone).
Derudover skal betingelserne for kompensation være opfyldt jf. de relevante kapitler i kompensationsbekendtgørelsen. De betingelser kan du læse nærmere om i afsnittene om kompensationsmulighederne.
Bekendtgørelsen og bilagene med adresselister kan ses i dokumentsamlingen nederst på siden.
Hvis du pr 1/7 2020 ejer en bolig, der er omfattet af kompensationsbekendtgørelsen har du fået et brev fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i e-Boks, hvori der står, i hvilken zone din bolig er placeret.
Hvis du er undtaget fra at bruge e-Boks vil du få brevet tilsendt.
Hvis du ikke har fået brev fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, og mener, at din bolig er omfattet af bekendtgørelsen, kan du rette henvendelse til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.
Hvis du overtager en bolig efter 1. juli 2020, som er omfattet af kompensationsbekendtgørelsen, er du velkommen til at kontakte Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse for at får tilsendt informationsmateriale eller ønsker yderligere oplysninger om kompensationsordningen
Der er åbent for ansøgninger fra bekendtgørelsens ikrafttræden. Kompensationsforløbet strækker sig over en periode på 10 år med frist for ansøgning 1. juni 2030.
Hvis din bolig er omfattet af bilag 1 (rød zone), kan du efter at have valgt kompensationsmulighed 1 eller 2 stadig ansøge om kompensationsmulighed 3: Tilbud om overtagelse af ejendomme (jf. kapitel 4 i kompensationsbekendtgørelsen).
Hvis din bolig er omfattet af bilag 2 (gul zone), vil du kun kunne ansøge om kompensationsmulighed 1: Udbetaling af et fast beløb (jf. kapitel 2 i kompensationsbekendtgørelsen).
eller
Kompensationsmulighed 2: Dækning af omkostninger til konkrete støjisoleringstiltag (jf. kapitel 3 i kompensationsbekendtgørelsen).
Er din bolig omfattet af bilag 2 (gul zone) i kompensationsbekendtgørelsen, kan du kun gøre brug af én af kompensationsmulighederne.
Jal, det er muligt at starte med at vælge ordningen med støjisolering, for at se rapporten fra støjeksperten, og så derefter i stedet vælge ansøgning om et fast beløb.
Senest når tilbuddene er indhentet, skal du beslutte, om du ønsker hele eller dele af støjisoleringen gennemført, eller du i stedet ønsker at lave en ny ansøgning om udbetaling af et fast beløb.
Når du har indsendt din ansøgning, vil du modtage en kvittering for, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har modtaget den. Her vil du også få oplyst den forventede sagsbehandlingstid.
Når du modtager en afgørelse, modtager du samtidig en klagevejledning, der er målrettet den specifikke afgørelse.
Din ansøgning behandles i henhold til det relevante kapitel i kompensationsbekendtgørelsen.
Dine personlige oplysninger vil blive behandlet i overensstemmelse med Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses privatlivspolitik.
Læs Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses privatlivspolitik.
Erklæring vedr bopæl og folkeregisteradresse
Erklæring vedr erstatning for støjgener
Vejledning - udfyldelse af erklæring erstatning for flystøj
Samtykkeerklæringer
Samtykkeerklæring - Dækning af støjisolerende tiltag
Samtykkeerklæring- Frivillig overtagelse af ejendom
Afgrænsningrapport - september 2018
Flyvestation Skrydstrup Væsentlighedsvurdering - juni 2019
Miljøkonsekvensrapport - november 2019
Høringssvar opdelt efter emner
Bilag D - Miljøvurdering Aviform
Bilag E - Effekt af flystøj på børns sundhed trivsel og indlæring
Bilag F - Flystøjs påvirkning af boligpriser
Bilag G - Velfærdsmæssige konsekvenser af støj fra F35 kampfly
2023
TDENL-værdi for Flyvestation Skrydstrup i 2023
2022
TDENL-værdi for Flyvestation Skrydstrup i 2022
2021
TDENL-værdi for Flyvestation Skrydstrup i 2021
Bilag 1 - TDENL-værdi i 2021 ekskl. støjundtaget flyvninger
Bilag 2 - TDENL-værdi i 2021 inkl. støjundtaget flyvninger
2020
TDENL-værdi for Flyvestation Skrydstrup i 2020
Bilag 1 - TDENL-værdi i 2020 ekskl. støjundtaget flyvninger
Bilag 2 - TDENL-værdi i 2020 inkl. støjundtaget flyvninger
Forklaring:
Den gennemsnitlige flystøjbelastning beregnes for de tre mest trafikerende måneder med de mest støjende fly. Beregningerne resulterer i støjkonturer, der repræsenterer grænseværdierne, der er angivet i bekendtgørelse nr. 940 af 22/06/2020 (med senere ændringer i bekendtgørelse nr. 1875 af 27/09/2021 om støj fra Flyvestation Skrydstrup.
For at kontrollere at den beregnede gennemsnitlige flystøjbelastning omkring flyvestationen er overholdt, anvendes TDENL-metoden (TDENL: Total Day Evening Night Level), jf. kapitel 10 i Miljøstyrelsens vejledning nr. 5/1994 om støj fra flyvepladser. Beregning af TDENL-værdien afhænger af både TSEL-værdien (Total Sound Exposure Level) og døgnfordeling af antal operationer (start eller landing) i dag-, aften- og natperioder, hvor antal operationer ganges med 3,16 og 10 for henholdsvis aften- og natperioder.
TSEL-værdien udtrykker den samlede lydenergi, der rammer hele området omkring flyvestationen under starten/landingen, beregningsmæssigt samlet på 1 sekund og 1 m². Denne værdi er specifik for hver flytype og afhænger af støjdata og flyveprofil for det pågældende fly under start eller landing.
TDENL-værdien om året beregnes for flyvestationen ved opsummering af den månedlige TDENL for de tre mest trafikkerende måneder med de mest støjende fly. Der er kun én TDENL-værdi for flyvestationen, og altså ikke en separat værdi ved forskellige boliger.
Beregning af TDENL-værdien gennemføres hvert år af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse for Forsvarets flyvestationer. I beregning af TDENL-værdien indgår beregning af TSEL-værdien, som normalt gennemføres af et akkrediteret rådgivende ingeniørfirma.
Den gennemsnitlige støjbelastning, TSEL- og TDENL-værdier kan ikke måles med en lydtrykmåler.
Der er ikke en sammenhæng mellem TDENL og LAmax.