Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik nedlægger grundstenen ved F-35 Campus i Skrydstrup.

Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik nedlægger grundstenen ved F-35 Campus i Skrydstrup. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret

Kilde: Forsvarskommandoen

 

I bagende sol og næsten 30 graders varme lagde Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik i dag grundstenen til F-35 Campus på Flyvestation Skrydstrup.

 

F-35 Campus Skrydstrup er basen for Danmarks nye kampfly, hvor alle faciliteter, der er nødvendige for at holde F-35 klar til at gå på vingerne med minutters varsel er samlet på et sted. Lige fra mandskabsfaciliteter til værksteder.

 

F-35 campus

Det nye F-35 Campus dækker et område der svarer til cirka 375 parcelhusgrunde, og hele området bliver omkranset af en 13 meter høj, støjdæmpende vold. Bag voldene vil der, når hele F-35 Campus er udbygget, være over 40.000m2 under tag.

”Vi må ikke være naive. Det er afgørende, at vi står klar til at håndtere trusler og udfordringer. Når vi om et øjeblik lægger grundstenen til det nye F-35 Campus er det samtidig grundstenen til det, der skal danne rammen om Danmarks luftforsvar i fremtiden,” sagde forsvarsminister Trine Bramsen, da grundstenen blev lagt i Skrydstrup.

 

Udover, at grundstenen til campus blev lagt, så blev der også begravet en tidskapsel under campus, som er Forsvarets største byggeri i nyere tid.

 

Forsvarsminister Trine Bramsen taler ved grundstensnedlæggelsen i Skrydstrup.

 

Det er Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der står i spidsen for byggeriet af F-35 kampflyets kommende base.

 

”Det er helt sikkert noget af det største og mest komplicerede, som Forsvarsministeriets Ejendomstyrelse har været med til at bygge i nyere tid. At lave et byggeri, hvor brugerne stiller så store krav til sikkerheden, har krævet en helt ekstraordinær indsats. Det kan vi alle være stolte over,” siger generalmajor Anders Mærkedahl Pedersen, der er chef for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

 

Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik, Forsvarsminister Trine Bramsen og chefen for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse Anders Mærkedahl Pedersen bliver briefet om F-35 campus.

 

F-35

Den første danske F-35 lander efter planen i Danmark i 2023. I 2027 skal de nye kampfly være klar til at afløse F-16 kampflyene i det danske forsvar. F-35 er verdens mest avancerede kampfly, som med sine avancerede systemer kan binde alle enheder på kamppladsen sammen og sikre værdifulde informationer til enheder i luften, til lands og til søs.

 

F-35 er samtidig en stærk trussel for en potentiel fjende på egen hånd. F-35 er et afgørende værktøj i fremtidens håndhævelse af Danmarks suverænitet og internationale forsvarssamarbejde.

 

Læs meget mere om F-35 her.